Episorda
Kettil Mannerheim — skribent & historisk guide

Kettil MannerheimHej och välkommen! Jag gör stadsvandringar i Stockholm, åtar mig olika sorters textuppdrag och bistår med handfast hjälp om du vill nå skolan med ett pedagogiskt material. Ta gärna en titt på mina tjänster och hör av dig om du är intresserad av ett samarbete.  

Kettil Mannerheim har arbetat på Stadsmuseet, Kungliga Slottet, Skogskyrkogården och Historiska museet. Vid sidan av Episorda arbetar han som samordnare för webbplatsen Stockholmskällan.

British Museum i ultrarapid

Nyligen hemkommen från en fyradagars Londontripp, fullproppad med för många museibesök och förströelser på för kort tid. Det storslagna British Museum — fyllt med alla de föremål som illustrerar våra läroböcker i historia och som de nitiska britterna roffade åt sig under kolonialtiden — kutade jag och frugan igenom på mindre en och en halv timme. Sedan fick min kära hustru alldeles nog och ville fika. Suck. Hann dock tackla mig fram genom kameraskogen till Rosettastenen...

kamerahets

...och se en fantastisk Venus, överraskad under en trevlig badstund.

Som vanligt en "romersk kopia" efter ett aldrig återfunnet "grekiskt original". Då hade vi redan lämnat den informative men föga publikfriande guiden som ganska konsekvent ville visa miniskula saker som få av oss i publiken kunde se ordentligt i trängseln. Till exempel...

The Warren Cup

...denna lilla homoerotiska silverbägare, också den romersk. Men scenen var såklart "set in a world heavily influenced by Greek culture". Undrar vad vår högst patriotiske guide på Colosseum för några år sedan, skulle ha att säga om den här närmast automatiserade grekhänvisningen som dyker upp så fort det är något romerskt att beskåda? Enligt henne var Rom den första stora civilisationen såklart.

Share this

Stadsvandra i Stockholm!

Möt fattiga och rika, berömda och glömda stockholmare på platserna där det hände! Välj bland tematiska vandringar och boka en tur när det passar er.  

Text & research

Jag skriver främt populärhistoriska artiklar men är även intresserad av andra spännande text & researchuppdrag. Se textprov.

Pedagogisk konsultation

Vill ni nå skolan med ett pedagogiskt material? Kettil Mannerheim är utbildad gymnasielärare med mångårig erfarenhet av skolans värld. Läs mer.

stockholm