Episorda
Kettil Mannerheim — skribent & historisk guide

Kettil MannerheimHej och välkommen! Jag gör stadsvandringar i Stockholm, åtar mig olika sorters textuppdrag och bistår med handfast hjälp om du vill nå skolan med ett pedagogiskt material. Ta gärna en titt på mina tjänster och hör av dig om du är intresserad av ett samarbete.  

Kettil Mannerheim har arbetat på Stadsmuseet, Kungliga Slottet, Skogskyrkogården och Historiska museet. Vid sidan av Episorda arbetar han som samordnare för webbplatsen Stockholmskällan.

Maniskt historienördande efter identifiering av skridsko-kungen Jackson Haines

Vad är det för märklig drift som får en att bläddra igenom tidning efter tidning, jaga runt i mantalslängder och skanna nätet i jakt på en eller annan miniskul uppgift om en historisk person man kommit i kontakt med? Jag gjorde en smärre personhistorisk upptäckt häromveckan när jag jobbade med att publicera kuriosa ur Söndags-Nisse Stockholmskällan och vips var jag fast i mitt eget lilla notisjagarträsk. 

Sedan länge finns en mystisk 1860-talsbild av "Skridsko-Kungen" i Stockholmskällan. En ganska spännande bild med tanke på den iögonenfallande utstyrseln karln valt att sätta på sig när han klev in i Wilhelm Lundbergs studio på Stortorget för drygt 140 år sedan. En bild som fastnar i minnet. Enligt Stadsmuseets beskrivning föreställde fotot den kände skrinnaren Henning Grenander. Något jag med historienördens outsägliga förtjusning nu kan fullständigt dementera. Mannen på bilden är mer notabel än så — det är ingen mindre än "konståkningens fader", amerikanen Jackson Haines.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inte Henning Grenander, men däremot Jackson Haines. W. Lundberg, SSM.

Upptäckten av Haines gjordes i en liten illustrerad notis i Söndags-Nisse den 25 mars 1866. Då hade den teatrale amerikanen klivit ut på Nybrovikens is — i just de kläder ni ser på fotot — och dansat och trixat så det stod härliga till. Enligt Nisse var han så grymt skön att skåda att Sveriges två bästa skridskokonstnärer Hrr Lönnkvist och Lind allvarligt funderade på att lägga skenorna på hyllan för gott.

Efter denna revolutionerande historiska upptäckt skannade jag förstås nätet efter Jackson Haines och det blev som ni kanske förstått bingo. Mannen nämns som "the Father of Figure Skating" och attribueras på en rad mer eller mindre trovärdiga sajter med följande:

Haines var den förste som inkorporerade dansrörelser i konståkningen.

Haines var den förste som tog med en orkester till isen och körde med musik.

Haines gjorde teater av konståkningen med fräcka scendräkter, något som störde hans kollegor i hemlandet USA så till den milda grad att Haines emigrerade till Europa där man tog emot honom med öppna armar.

Haines var den första som permanent fäste skenorna vid skon och således uppfann den moderna skridskon.

Haines uppfann den där lilla taggen längst fram på skridskoskenan.

Haines uppfann en rad schyssta och numera brömda "moves" i isdansen såsom den där när de sitter ned med benet utsträckt och snurrar.

Haines var lika grym på rullgrillor och uppträdde på teaterscener med ett par som påminner om dagens rollerblades.

Som ni förstår var jag ytterligt belåten över att ha "upptäckt" denna veritabla storstjärna i vår egen Stockholmskälla. Än mer nöjd blev jag när jag efter nätjakten kunde konstatera att Wilhelm Lundbergs bild är den absolut bästa av Haines som finns på nätet. Ni kan se några andra här. (Nästbäst är en på vastarvet.se).

Men helt mätt på Jackson Haines var jag inte än. Hur fortfor hans Stockholmskarriär? Jag började leta i mina dammiga gamla nummer av Söndags-Nisse och fann en rad notiser som visade att Haines fick engagemang på Manege-teatern och senare även på Stora Teatern. Han var uppenbarligen kvar i Stockholm minst till i början av 1867 och blev uppenbarligen ett hett samtalsämne. I Nisses årskrönika för 1866 omnämns han på följande vis:

Mars: "Jackson Haines kom. Våra diplomater funno, att de hade åtskilligt att lära  — i konsten att stå på det hala".

I ett bildskämt skojar Nisse med en "Amatör som varit och sett på Jackson Haines:

Ja, ungefär där slutade min jakt. Eller...kanske måste jag åka till KB och rulla lite microfilm för att se om det finns något mer att lägga till historien om Haines framfart i Stockholm.

Hur det gick sedan för skridsko-kungen? Han dog i tuberkulos under en turné i Finland 1875 och ligger begravd i Gamla Karleby. Om det nu är hans kvarlevor som ligger under den där stenen som restes fem år efter hans död. Enligt vissa rykten var omständigheterna kring Haines bortgång mystiska och möjligen var det en problematisk kärlekshistoria inblandad också...

Förövrigt är jag fullständigt ointresserad av konståkning.

Share this

Stadsvandra i Stockholm!

Möt fattiga och rika, berömda och glömda stockholmare på platserna där det hände! Välj bland tematiska vandringar och boka en tur när det passar er.  

Text & research

Jag skriver främt populärhistoriska artiklar men är även intresserad av andra spännande text & researchuppdrag. Se textprov.

Pedagogisk konsultation

Vill ni nå skolan med ett pedagogiskt material? Kettil Mannerheim är utbildad gymnasielärare med mångårig erfarenhet av skolans värld. Läs mer.

stockholm