Episorda
Kettil Mannerheim — skribent & historisk guide

Kettil MannerheimHej och välkommen! Jag gör stadsvandringar i Stockholm, åtar mig olika sorters textuppdrag och bistår med handfast hjälp om du vill nå skolan med ett pedagogiskt material. Ta gärna en titt på mina tjänster och hör av dig om du är intresserad av ett samarbete.  

Kettil Mannerheim har arbetat på Stadsmuseet, Kungliga Slottet, Skogskyrkogården och Historiska museet. Vid sidan av Episorda arbetar han som samordnare för webbplatsen Stockholmskällan.

Rothenburgs Kriminalmuseum – tortyr och skam i montrarna

Ett av Europas mest spännande museum är beläget högt upp på ett sydtyskt berg i den lilla medeltidspärlan Rothenburg. Kriminalmuseum skildrar hur straffrätten utvecklats genom århundradena – ett tacksamt ämne som ger en väldigt konkret bild av hur den europeiska vardagen och stadsbilden förändrats. Bortsett från den skrämmande brutaliteten är det mest slående de förmoderna bestraffningsmetodernas starka betoning av skam och offentlighet.

           

En vanlig rättslig påföljd var att tvingas bära en så kallad skammask som berättade för alla om ditt brott. Eftersom det hela ligger så långt bort i tid är det svårt att hålla sig för skratt när man betraktar t.ex. sladdertackans och horbockens maskar. Förmodligen var också avsikten att man skulle skratta åt de stackars satar som tvingades bära dem.

 

Brottslingens straff skulle inte blott tjäna som avskräckande exempel, utan även skapa en vi-känsla kring de värden staten och kyrkan förmedlade. De som inte förmådde leva efter överhetens bitvis drakoniska påbud fråntogs därför all sin mänskliga värdighet och förnedrades på gator och torg.

 

Det hela är tankeväckande och kan tjäna som ett varnande exempel för vår egen tid. I jakten på läsare lämnar media allt oftare ut känsliga uppgifter om olika rättsfall. När var och en är sin egen publicist blir det lätt att få fram ett namn och hänga ut dömda och icke-dömda för allmän bespottning på Internet.

 

Museet berättar också om tortyren som förhörsmetod. Intressant är att flera av tortyrredskapen är oanvända och förmodligen endast nyttjats för att skrämmas. Man kan dock inte låta bli att förundras över vilken uppfinningsrikedom människan visar upp när det gäller att manifestera sin makt. Här finns sträckbänkar, redskap för att slita ut naglar, tumskruvar och andra läskigheter. Man kan även beskåda en hel del tortyrinstrument avsedda för att bestraffa väldigt specifika brott, t.ex. en ”bagarstol”. Hade en bagare funnits skyldig till att sälja för smala limpskivor klämdes han fast i denna metallanordning och ställdes ut på torget för att möta menighetens spott och spe.

 

Har du vägarna förbi Rothenburg bör du definitivt stanna till i några dagar. Den lilla staden är i sig en upplevelse och har en lång och spännande historia som man arbetar hårt för att levandegöra. Den medeltida stadskärnan, med ringmur och allt, har restaurerats efter andra världskrigets bombningar vilka ödelade fyrtio procent av staden.

Utsikt över en del av det gamla Rothenburg från ett av stadens torn.

 

Stadens strategiska läge högt uppe på ett berg med utsikt över de närmsta omgivningarna var förmodligen orsaken till att en borg anlades här på 1100-talet. På 1200-talet blir staden en fri riksstad och 1544 når reformationen staden som blir en protestantisk utpost i det katolska Sydtyskland. På torget kan man se ett klockspel som illustrerar hur borgmästare Nusch räddar staden genom att svepa en dryg liter vin. Händelsen utspelade sig under trettioåriga kriget, närmare bestämt år 1631, när general Tillys kejserliga trupper ockuperat staden. Rothenburgarna, som förgäves hade väntat på de svenska truppernas understöd, skulle ha fått se sin stad skövlad om borgmästaren förlorat denna vadslagning.

Share this

Stadsvandra i Stockholm!

Möt fattiga och rika, berömda och glömda stockholmare på platserna där det hände! Välj bland tematiska vandringar och boka en tur när det passar er.  

Text & research

Jag skriver främt populärhistoriska artiklar men är även intresserad av andra spännande text & researchuppdrag. Se textprov.

Pedagogisk konsultation

Vill ni nå skolan med ett pedagogiskt material? Kettil Mannerheim är utbildad gymnasielärare med mångårig erfarenhet av skolans värld. Läs mer.

stockholm